Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Assisting our partners in maintaining a healthier nation

Parannuksia hammaslääkäreiden näyttöihin

Posted 29/11/2016

Hammashoidossa kuvan tarkkuus on erittäin tärkeää, eivätkä röntgenkuvat aina vastaa vaatimuksia. Aiemmin suositeltiin avuksi hyvänlaatuista värimonitoria, sillä lääketieteelliset näytöt maksoivat tuhansia euroja. Tilanne on nyt kuitenkin muuttunut:

Kuvauslaite voidaan jo kohtuullisin kustannuksin (alle 1000 euroa) varustaa DICOM - yhteensopivalla näytöllä. DICOM-standardi muokkaa erilaisia harmaasävyjä sisältävän kuvan hyvään digitaaliseen muotoon. Kuvaa voi siirtää, tulostaa ja arkistoida.

Tietyt valmistajat tekevät DICOM-yhteensopivia näyttöjä, joiden kuvanlaatu on merkittävästi toimistonäyttöjä parempi ja myös pysyy parempana pitempään. Näyttö tarvitsee usein myös sopivan grafiikkakortin ja sitä tukevan ajurin. Grafiikkakortti ja ajuriohjelma muuttavat näytön pikselit niin, että ne käyttävät 8 bitin sijasta 10 - 12 bittiä ja näyttävät siten harmaan sävyt erittäin tarkasti.

Näyttö edellyttää asiantuntevaa asennusta. Virheellisesti asennetun näytön kaikkia ominaisuuksia ei voi käyttää hyväksi, ja näyttö saattaa jopa vahingoittua pysyvästi. Myös takuussa vaaditaan yleensä asiantuntijan suorittama asennus.

Näyttö on kalibroitava siihen valaistukseen, missä sitä käytetään. Ajan kuluessa se joudutaan kalibroimaan uudestaan, koska pikseleiden ja näytön taustavalon voimakkuus huononee vähitellen. Kalibroinnissa käytetään erilaisia apuvälineitä ja ohjelmia, joita yksittäisen käyttäjän ei yleensä kannata hankkia, minkä vuoksi työ on syytä antaa asiantuntijan tehtäväksi.

Soile Kallio Pulkkinen tutki eri näyttöjen käyttöä hammaslääketieteessä (2015). Hän tiivistää väitöskirjassaan, että DICOM-kalibrointi parantaa selvästi purusiivekekuvien hammaskiille- ja hammasluukarieksen tulkintaa erityisesti kirkkaassa valaistuksessa ja se voi parantaa patologisten löydösten tulkintaa panoraamakuvissa. Hän toteaa, että DICOM-kalibroitua perusnäyttöä voidaan suositella käytettäväksi kalliiden medikaalinäyttöjen sijaan. Tablettia tulee sen sijaan käyttää harkiten hammaskuvien tulkintaan.

Hän mainitsee vielä, että erityistä huomiota tulisi kiinnittää valaistukseen niin, että näyttöjen käyttöympäristön valaistus laskettaisiin toimistovalaistusta (510 lux) vastaavaksi.

Kannattaa siis tarkistaa, millaisella näytöllä ja missä valaistuksessa saa parhaita tuloksia vähemmällä vaivalla.

DICOM-standardista: http://dicom.nema.org/Dicom/about-DICOM.html)
Väitöskirja: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0933-3 )

 

Matti Vasara

DI, SFS/ Terveydenhuollon tietotekniikan seurantaryhmän jäsen

Senior IT Imaging Consultant, DatumMedics

(Julkaistu Hammaslääkäri-lehdessä 18.11.2016)

Read the rest of this entry »